środa, 18 stycznia 2012

Szarlotka w marcepanowym cieście


 

Jejuuuu, jestem w kompletnym lesie! W każdej możliwej kategorii, dosłownie wszędzie jestem o tydzień za późno. Ale wiecie co? :> W piątek nie idę do szkoły, będę mogła sobie dłużej pospać, iść na spacer i zrobić naleśniki na śniadanie - ostatnio się od nich uzależniłam, więc z pewnością będę zasypywać blog przeróżnymi pancakes'ami! Zrobiłam sobie już nawet listę połączeń smakowych, jakie koniecznie muszę wypróbować...
A szarlotka - dla mnie genialna! Mnóstwo jabłek w pysznymi, migdałowym cieście i kruszonka, z całymi orzechami - coś pysznego. Jestem fanką takich ciast! Przepis oczywiście Bajaderki z MniamMniam. Polecam! :)


Składniki
Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 g pokruszonej pasty migdałowej
  • 225 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 1 łyżka soku z cytryny
W malakserze wymieszać mąkę, proszek, cynamon i cukier. Dodać pastę migdałową, kawałki masła i posiekać. Dodać jajko, ekstrakt migdałowy i sok z cytryny. Wymieszać, aż masa zacznie się łączyć w  całość.


Jabłka
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (jasnego) - mniej, jeżeli jabłka są słodkie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skorka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 12 kwaskowatych jabłek (około 1700 g), obranych, wypestkowanych i pokrajanych na grubsze półplasterki lub kawałki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki Calvadosu (lub innej jabłkowej brandy czy po prostu brandy lub koniaku)
W dużym rondlu roztopić masło, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny, cynamon i gałkę - dodać jabłka i dobrze, ale delikatnie wymieszać. Dusić odkryte, mieszając od czasu do czasu aż jabłka będą miękkie, około 10-12 minut. W garnuszku rozpuścić mąkę ziemniaczaną w Calvadosie, dodać do jabłek i jeszcze chwilę dusić razem aż masa zgęstnieje - odstawić do przestudzenia.


Kruszonka migdałowa
  • 60 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki obranych migdałów
Masło, cukier i mąkę połączyć razem w malakserze, dodać migdały i posiekać aż masa będzie miała konsystencje grubych okruchów.


Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm (robiłam w 26) lekko wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć z malaksera. 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy do wysokości 6 cm. Posypać dno tartą bułką. Wypełnić jeszcze ciepłymi jabłkami, na nie wyłożyć kruszonkę migdałową. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować w 25 cm kolo. Położyć na wierzch, zlepić dobrze boki ciasta, zrobić kilka naciec na wierzchu i wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia, około 40-50 minut.


17 komentarzy:

  1. Wyglada swietnie! A tym, ze jestes w lesie, w ogole sie nie przejmuj. Nadrobisz wszystko na pewno, zwlaszcza najedzona taka szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszna, połączenie jabłek, cynamonu, migdałów no i marcepanu - niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam marcepan! nie wiem czy wiesz:D
    jakbym miała w domu jego zapas od razu zabrałabym się za takie ciasto!
    a ten przepis na mase marcepanową to już widziałam u Ciebie.... :) trzeba by zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. to na pewno bylby faworyt mojej mamy! marcepaaan :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taka szarlotka nie może być zła, chętnie byśmy się poczęstowali!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mojej mamie (fance marcepanu) na pewno by zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Slicznie wyglada:) Apetycznie sie przepis zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękna szarlotka, a z dodatkiem marcepana smakuje wspaniale! Mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie!! muszę znaleźć troszkę czasu na spróbowanie tego przepisu - zdjęcie przepiękne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie, nic dodać, nic ując.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie pyszne smaki i jaki równiutki kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. to musi smakować niebiańsko:) ...a ile w tej szarlotce jabłek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda wspaniale! porywam ten kawałek ze zdjęcia :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzicie, nawet z komentarzami jestem w lesie ;-)
    Częstujcie się proszę! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...