Jejuuuu, jestem w kompletnym lesie! W każdej możliwej kategorii, dosłownie wszędzie jestem o tydzień za późno. Ale wiecie co? :> W piątek nie idę do szkoły, będę mogła sobie dłużej pospać, iść na spacer i zrobić naleśniki na śniadanie - ostatnio się od nich uzależniłam, więc z pewnością będę zasypywać blog przeróżnymi pancakes'ami! Zrobiłam sobie już nawet listę połączeń smakowych, jakie koniecznie muszę wypróbować...
A szarlotka - dla mnie genialna! Mnóstwo jabłek w pysznymi, migdałowym cieście i kruszonka, z całymi orzechami - coś pysznego. Jestem fanką takich ciast! Przepis oczywiście Bajaderki z MniamMniam. Polecam! :)
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 90 g pokruszonej pasty migdałowej
- 225 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 1 łyżka soku z cytryny
W malakserze wymieszać mąkę, proszek, cynamon i cukier. Dodać pastę migdałową, kawałki masła i posiekać. Dodać jajko, ekstrakt migdałowy i sok z cytryny. Wymieszać, aż masa zacznie się łączyć w całość.
Jabłka
- 60 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru (jasnego) - mniej, jeżeli jabłka są słodkie
- 1 łyżka soku z cytryny
- skorka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 12 kwaskowatych jabłek (około 1700 g), obranych, wypestkowanych i pokrajanych na grubsze półplasterki lub kawałki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki Calvadosu (lub innej jabłkowej brandy czy po prostu brandy lub koniaku)
W dużym rondlu roztopić masło, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny, cynamon i gałkę - dodać jabłka i dobrze, ale delikatnie wymieszać. Dusić odkryte, mieszając od czasu do czasu aż jabłka będą miękkie, około 10-12 minut. W garnuszku rozpuścić mąkę ziemniaczaną w Calvadosie, dodać do jabłek i jeszcze chwilę dusić razem aż masa zgęstnieje - odstawić do przestudzenia.
Kruszonka migdałowa
- 60 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki obranych migdałów
Masło, cukier i mąkę połączyć razem w malakserze, dodać migdały i posiekać aż masa będzie miała konsystencje grubych okruchów.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm (robiłam w 26) lekko wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć z malaksera. 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy do wysokości 6 cm. Posypać dno tartą bułką. Wypełnić jeszcze ciepłymi jabłkami, na nie wyłożyć kruszonkę migdałową. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować w 25 cm kolo. Położyć na wierzch, zlepić dobrze boki ciasta, zrobić kilka naciec na wierzchu i wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia, około 40-50 minut.
Wyglada swietnie! A tym, ze jestes w lesie, w ogole sie nie przejmuj. Nadrobisz wszystko na pewno, zwlaszcza najedzona taka szarlotka :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna, połączenie jabłek, cynamonu, migdałów no i marcepanu - niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńpyszny kawał szrlotki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam marcepan! nie wiem czy wiesz:D
OdpowiedzUsuńjakbym miała w domu jego zapas od razu zabrałabym się za takie ciasto!
a ten przepis na mase marcepanową to już widziałam u Ciebie.... :) trzeba by zrobić!
Inspirujesz!!!
OdpowiedzUsuńto na pewno bylby faworyt mojej mamy! marcepaaan :)
OdpowiedzUsuńtaka szarlotka nie może być zła, chętnie byśmy się poczęstowali!
OdpowiedzUsuńMojej mamie (fance marcepanu) na pewno by zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńSlicznie wyglada:) Apetycznie sie przepis zapowiada:)
OdpowiedzUsuńprzepysznie!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna szarlotka, a z dodatkiem marcepana smakuje wspaniale! Mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!! muszę znaleźć troszkę czasu na spróbowanie tego przepisu - zdjęcie przepiękne:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, nic dodać, nic ując.
OdpowiedzUsuńJakie pyszne smaki i jaki równiutki kawałek ;)
OdpowiedzUsuńto musi smakować niebiańsko:) ...a ile w tej szarlotce jabłek:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! porywam ten kawałek ze zdjęcia :)))
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Widzicie, nawet z komentarzami jestem w lesie ;-)
OdpowiedzUsuńCzęstujcie się proszę! Pozdrawiam!