piątek, 13 stycznia 2012

Scones owsiano-kokosowe



Jak widać, zakochałam się w scones i obawiam się, że ta miłość szybko nie minie... Już szukam kolejnych inspiracji w internecie. Dziś postawiłam na ich zdrową wersję (przepis znalazłam u Kikimory), która jest zupełnie inna. Przede wszystkim bułeczki są cięższe, bardziej gliniaste i syte. Mnie bardzo smakują, do czego przyczynia się dodatek płatków owsianych i kokosu... Polecam spróbować, szczególnie "dietującym" ;)


Składniki
  • 300 g mąki owsianej (może być ze zblendowanych płatków)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypywania
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka soli
  • 8 łyżek wiórków kokosowych + do posypania
  • jajko
  • maślanka (mniej niż 400 ml)
  • 4 łyżki syropu z agawy (60 ml)
  • żółtko roztrzepane z mlekiem do posmarowania
W dużej misce połączyć suche składniki. Do dzbanka z miarką wbić jajko, dopełnić maślanką do 400 ml i dolać syrop z agawy, wymieszać. Dolać mokre składniki do suchych, wymieszać. Wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść podsypując mąką. Uformować dość gruby, okrągły placek, spłaszczyć go lekko rękami. Foremką wycinać bułeczki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać wiórkami kokosowymi. Piec najpierw w 230 st. C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 i piec jeszcze 5-7 minut. Najlepiej jeść je ciepłe przełożone ulubionymi dodatkami (masłem, jogurtem, dżemem, Nutellą, masłem orzechowym, owocami...) - u mnie konfitura malinowa, jogurt gruszkowo-waniliowy i posiekane migdały.





12 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze takich nie jadłam, wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne by było takie sniadanko :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ojeeeju:) śliczne, i takie zachęcające, aż krzyczą zjedz mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że smakują. Ja właśnie też lubię tę ich "gliniastość" ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne! Z kokosem muszą smakować bosko:)
    Pięknie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja się przymierzam od jakiegoś czasu na zrobienie scones, najpierw tradycyjne, a potem pewnie skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyli jednak można zdrowo zacząć dzień, a może go skończyć? ;)

    P.S
    zmieniłam adres bloga: soulcakes.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pychotki:) kilka sobie skubne, ok?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można, można ;> Sue, właśnie widziałam, miałam Ci pisać i nie zdążyłam ;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  10. a można zastąpić czymś ten syrop z agawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można np. miodem, syropem klonowym ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...