Lubisz domowy chleb, ale jesteś na tyle zabiegany, że nie masz czasu na bawienie się w mące i zagniatanie ciasta? Preferujesz chleby na zakwasie, ale nie masz odwagi zabrać się za swój? Jeśli tak - to właśnie przepis dla Ciebie! Chleb wychodzi wyborny, przygotowywany jest na niewielkiej ilości drożdży, dzięki czemu w ogóle ich nie czuć. Dodatkowo, składniki wystarczy tylko wymieszać i odstawić. A możliwości jest wiele, bo przepis jest bardzo plastyczny. Źródło.
Składniki
- 100 g mąki dowolnej żytniej
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 g świeżych drożdży
- 250 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin. Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut). Piekarnik rozgrzać do 230 st C. Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu. Wstawić wyrośnięty chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st. C i dopiekać kolejne 30-40 minut.
Ostatnio zakochaliśmy się w innej wersji tego chleba (na zdjęciach). Robię go już nałogowo ;)
- 100 g mąki pszennej typ 550
- 300 g mąki pszennej typ 2000
- 4 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- ok. 270 ml wody (w zależności od wilgotności mąki)
- 3 czubate łyżki pestek dyni
Czyli generalnie postępuje tak jak przy wersji Liski, z tym że zwiększam ilość drożdży i wody (mąka pełnoziarnista jest cięższa i chłonie więcej wody) i dodaję ziarna. Nie musi być to dynia, ale idealnie mi pasuje, więc zwykle wybieram ją.
domowy chlebek najjlepszy! jeszcze z ziarnami to już wogóle ;)
OdpowiedzUsuńMniam rewelacyjny! I ze dla zabieganych to jeszcze bardziej zachecajacy:)
OdpowiedzUsuńChleby które robią się same to mój ulubiony gatunek :D A jak jeszcze są ziarniste to w ogóle wypas ;)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się owe wersje:) piękne bochenki i kanapeczki:)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny chlebek!
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam pieczywa.Przydałby się taki chlebuś domowy:)
Super przepis, dla mnie idealny :) Nie mam na co dzień czasu piec, taki chlebek to świetne rozwiązanie
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńchlebek u Ciebie!:)
OdpowiedzUsuńdawno nie piekłam chleba w domu!
Jestem zapracowana. Lubię być zapracowana, ale w kuchni i przy pisaniu ;) A Ciebie zapraszam do czekoladowego projektu, szczegóły u mnie :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie, świetny pomysł! :)
Usuńjejq jak pysznie się prezentuje...
OdpowiedzUsuńtaki domowy chlebus jest pycha:)
OdpowiedzUsuńKurczę, ale reklama. :D Można zamówić przez telefon? ;d
OdpowiedzUsuń