sobota, 21 kwietnia 2012

Bliźniaki z masła orzechowego z kremem czekoladowym



Pamiętacie jeszcze tamte ciasteczka? Tak nam zasmakowały, że postanowiłam pobawić się przepisem i zrobić jakieś podobne do tych - moich ulubionych, domowych ciastek. Zrobiłam krem czekoladowy i każde ciasteczko zostało nim posmarowane i sklejone. Wyglądają tak słodko, że nie można im się oprzeć! :-)


Składniki (ok. 15 złożonych ciasteczek)
  • 170 g masła orzechowego
  • 110 g jasnego brązowego cukru
  • 55 g masła
  • jedno malutkie jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ubić z cukrem i masłem orzechowym na puszystą masę. Dodać jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Z masy lepić małe kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczać przy pomocy widelca. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10 min.


Krem
  • 6 łyżek masła
  • 40 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie: ziarenka wydłubane z wanilii, szczypta cynamonu lub kardamonu
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać, do połączenia się składników (nie dopuścić do zagotowania!). Schłodzić do temp. pokojowej i wstawić do lodówki na ok. godzinę, aż krem nieco zgęstnieje. Smarować nim wystudzone ciasteczka. Przechowywać w chłodnym miejscu.



 

14 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...