niedziela, 10 marca 2013

Sernik orzechowy




Dziś zabieram Was na nowo w jesienne klimaty, choć powinnam chyba wstawić coś Bożonarodzeniowego, bo niestety i u mnie spadł w nocy śnieg... Kolorowe liście, prażone orzechy z miodem, szczypta cynamonu... Nawet nie zauważyłam, jak szybko minął ten uroczy czas... Dopiero zaczynałam rok szkolny, zdawałam egzamin, dopiero były Święta, Sylwester, studniówka, ferie. Czas przepływa mi przez palce. No, ale nic - taka kolej rzeczy. A wracając do sernika - na chwilę obecną to chyba mój faworyt. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść - spróbujcie, a nie pożałujecie. Ja robiłam go z podwójnej porcji w dużej, prostokątnej formie i zniknął bardzo szybko...


Składniki
Spód
  • 2 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych pełnoziarnistych
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.


Masa orzechowa
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.


Masa serowa
  • 750 g sera śmietankowego
  • 1 szklanka brązowego cukru (użyłam białego)
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem (chłodziłam na dworze przez całą noc).
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii







źródło: klik; robiłam już kiedyś - klik

23 komentarze:

  1. nie dziwię się, że tak szybko zniknął, musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny! Ta masa orzechowo- miodowa bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sernik! I uwielbiam orzechy, więc to ciasto spełnia moje wszelkie oczekiwania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo! Sernik i do tego orzechowy *.* Na pewno obłędnie smakuje! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędny jest ten sernik , chyba zrobię go na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm pyszny orzechowy serniczek , super pomysł ! piękne zdjęcia ;*

    OdpowiedzUsuń
  7. piekny sernik,ciekawy spod z orzechami,obledne zdjecia,spadl snieg mowisz,a pod moim domem zakwitly migdaly i wiosna,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniki ostatnio bardzo często goszczą w mojej kuchni, a że takiego jeszcze nie robiłam, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowicie i kusząco wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, jest obłędny, jeden z moich ulubionych! Czasem daję 500g twarogu + 250g mascarpone, wtedy jest jeszcze bardziej kremowy:) Ach, i uwielbiam do orzechów dodawać golden syropu.
    Twój jest śliczny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny sernik.Uwielbiam takie jesienne klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik prezentuje się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twój sernik jest obłedny! :)

    wyglada mega pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny, kocham sernik i orzechy;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale śliczny! Uwielbiam serniki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Maniu piekłam ten sernik ....jest pyszny, choc bardzo bardzo słodki:) ... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm, wygląda cudownie!
    A czas faktycznie leci bardzo szybciutko ostatnio, u mnie też...

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniały, genialny i piękny. Kocham orzechowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam ten sernik na święta i zrobił ogromne wrażenie! Ja z kolei dotychczas nie lubiłam serników, dopóki nie trafiłam na Twoją stronę. Teraz je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...