piątek, 26 kwietnia 2013

Bogate ciasto z kremem



Oficjalnie rozpoczynam dzisiaj w-a-k-a-c-j-e. Zaraz wybywam z domu do szkoły, odbiorę 2 świadectwa (gimnazjalne - swoją drogą nie widzę sensu przetrzymywania go w lo przez 3 lata, ale to nic). Plany na dziś? Hm, zakupy z Mamą, bo Tata zabiera mojego młodszego brata na weekend w góry (należy mu się - w końcu przebrnął przez egzaminy), a jutro korepetycje, wyjazd do Łodzi, znów zakupy... W końcu majówka, prawda? Trzeba ją jakoś uczcić!
A poniższe ciasto to wypiek z poprzedniego weekendu. Kompletnie improwizowane, urodzinowo-imieninowe, dla Taty. Wysokie, nie jakieś przerażająco słodkie (zredukowałam ilość cukru), bardzo mocno nasączone i ze sporym dodatkiem alkoholu. Może się kiedyś skusicie. Spokojnego dnia :-)


Składniki  
polecam przyjąć następującą kolejność pracy: dzień I - kruche placki i ewentualnie biszkopt (ja biszkopt robiłam drugiego dnia), dzień II - budyń, nasączenie, masa budyniowa, masa owocowa (na końcu, bo od razu trzeba ją wyłożyć na ciasto, inaczej zetnie się w garnku ;D)

Kruche placki
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła dobrej jakości, nieco zmiękczonego
  • 100 g cukru pudru, przesianego przez sitko
  • szczypta soli
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, sól. Zrobić dołek i włożyć do niego pokrojone masło. Zagarniając stopniowo mąkę do środka, zagniatać ciasto. Znów zrobić wgłębienie i wbić w nie jajka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 1-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na pół, wyłożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką i rozwałkować na wielkość formy (moja miała wymiary37x23 cm).

Biszkopt
Przepis, na którym bazowałam: klik - zmniejszyłam tylko ilość cukru do 150 g i piekłam w tej samej formie, co kruche placki.


Nasączenie
  • szklanka  (ok. 230-250 ml) dobrej kawy, najlepiej z ekspresu
  • 100 ml nalewki orzechowej
  • 50 ml żurawinówki
  • 3 łyżki cukru
W gorącej kawie rozpuścić cukier. Odstawić do wystudzenia i wymieszać z alkoholem.


Masa owocowa
  • 400 g dżemu wiśniowego
  • 800 g jagód (mogą być mrożone, nie trzeba rozmrażać)
  • płaska łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
Dżem przełożyć do garnka, podgrzać na wolnym ogniu, mieszając. Dodać jagody, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do owocowej i dokładnie wymieszać.


Masa budyniowa
  • 2 budynie waniliowe (każdy na pół litra mleka) bez cukru
  • 2 żółtka
  • 750 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
500 ml mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budynie i zmiksowane żółtka. Wlać na gotujące się mleko, zagotować, mieszając. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyń, ciągle miksując.


Dodatkowo
  • wiórki kokosowe

Wykończenie: W formie ułożyć jeden kruchy blat, wyłożyć na niego masę owocową, następnie przykryć biszkoptem, który nasączyć ponczem kawowym. 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, przykryć kolejnym kruchym plackiem, wyłożyć resztę masy i posypać wierzch wiórkami.
Przykryć i wstawić do lodówki. Najlepsze na 2, 3 dzień, gdy wszystkie warstwy zmiękną i 'przejdą' swoimi smakami. Przechowywać w lodówce.



źródło: ciasto kruche - M. Roux

22 komentarze:

  1. Pierwszy raz widze to ciasto. Łączy w sobie wszystkie moje ulubione warstwy ciastowe, w dodatku jeszcze nasączane, mmm.... Będę musiala sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to moja inwencja twórcza xD :D

      Usuń
    2. to podziwiam za kreatywność :)

      Usuń
    3. Mania jesteś BOGIEM :D
      Zapisałam i czekam na jagody....:D

      Usuń
    4. Gópia jesteś :D Przyjedź do mnie, nie będziesz musiała czekać :D
      Ola - :* dziekuję, ale bez przesady! :)))
      Pozdrawiam :))

      Usuń
    5. już biegnę :P Lecę, pędzę, a rzepkę łapię w rękę - żeby przypadkiem nie uciekła. :D
      Och, ale jesteś cudowna ♥ upieczesz dla mnie ciasto! ohohoh...<3

      Usuń
  2. nigdy takiego nie jadłam, poproszę kawałek

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda imponująco , pysznie kremowe - choć nie przepadam za takimi to skusiłabym się na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne ciacho, ale jestem za leniwa żeby je zrobić;) tulipany jak malowanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietne ciasto ! I gratuluję wakacji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest ciacho improwizowane? No no no! Piękne! I widać, że wymagało sporo zaangażowania. Mimo wszystko po zdjęciach widać również, że było warto. Sto lat dla solenizanta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj-pięknie tu u Ciebie.Smacznie,wiosennie i kolorowo.Podoba mi się,więc rozgoszczę się na dłużej,a Ciebie zapraszam w wolnej chwili do Dobrych Czasów.Pozdrawiam.J.Dodam tylko,że fotki rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, chętnie odwiedzę :))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Wizualnie przypomina mi "panią Walewską" bądź "pychotkę" (dwie nazwy obowiązują). Próbowałaś może? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Walewska, hm, faktycznie podobne wyszło :D Jeść jadłam, ale cukiernianą/robioną przez kogoś, sama nigdy nie próbowałam, ale wiesz? Chyba się w najbliższej przyszłości skuszę :)
      PS A ciasto "Pychotka" funkcjonuje u mnie w domu, ale jest zupełnie inne, banalne i niesamowite w smaku jednocześnie. Nawet mam zdjęcia, mogę wstawić jak tylko będę miała chwilkę. Pozdrawiam ciepło, M.

      Usuń
  9. piękne warstwy ma to ciasto:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo interesujące i z pewnością pyszne ciasto. Brawo za inwencję twórczą!

    OdpowiedzUsuń
  11. I was able to find good information from your content.



    Αlso visit my web blog :: Blog

    OdpowiedzUsuń
  12. It is appropriate time to make a few plans for the
    longer term and it is time to be happy. I've read this post and if I could I want to recommend you some attention-grabbing issues or suggestions. Perhaps you could write subsequent articles relating to this article. I desire to learn more issues about it!

    Visit my web site :: dokończ czytać

    OdpowiedzUsuń
  13. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person's website link on your page at appropriate place and other person will also do similar for you.

    My website - przeczytaj cały artykuł

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...