poniedziałek, 27 maja 2013

Kakaowe ciasto kruche z wiśniami, porzeczkami i pianką


Są takie połączenia, które zawsze smakują dobrze. Banan z kokosem, truskawki z kiwi, jabłko z cynamonem, gruszka z gałką, wiśnia z czekoladą. Opcjonalnie - z kakao. Ten właśnie smak chciałam zamknąć w bohaterze dzisiejszego wpisu: kruchy, kakaowy, wytrawny wręcz spód - praktycznie bez cukru, w niektórych fragmentach mokry od owoców, prawie zakalcowaty. Kwaśno-cierpkie nadzienie z wiśni i czerwonych porzeczek, posłodzone konfiturą z róży (ta znowu jest zbyt słodka i nijak nie da się jej zjeść), przykryte puszystą pianką z białek i chrupiącym ciastem, posypane warstwą pudru. Spróbujcie, a nie pożałujecie ;-)

Składniki
  • 3 szklanki mąki minus 2-3 łyżki
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, Podzielić na 2 części. Jedną wylepić dno formy (25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki można wysmarować masłem). Formę z ciastem wstawić do lodówki. Drugą część zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika * . W tym czasie zrobić nadzienie. 


Nadzienie
  • 250 g wiśni, wydrylowanych 
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • szklanka konfitury różanej (twardej)
Wszystkie składniki wymieszać.


Dodatkowo 
  • 4-5 białek (miałam jedno dodatkowe)
  • 1/2 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować, aż się rozpuści.


Na schłodzone ciasto, posypane bułką tartą wyłożyć ostudzone owoce, następnie ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Piec w 170 st. C przez 45-50 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


* można podzielić na mniejsze kawałki, wtedy zamarznie szybciej





 źródło: analogicznie do tego ciasta - klik

12 komentarzy:

  1. Gdybym tylko miała konfiturę i porzeczki... :( "Zakalcowate" to takie słowo klucz, przy którym włącza mi się odruch Pawłowa.
    Btw- truskawki z kiwi? Gruszka z gałką? Aż tyle mnie w życiu omija?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak! Omija Cię! Spróbuj koniecznie, to są przepyszne połączenia! :)))

      Usuń
    2. Dobra, całe szczęście, że już zaraz sezon, będę kombinować :)

      Usuń
    3. Naprawdę polecam. Gałka muszkatołowa idealnie podkreśla smak gruszki, dla mnie smakuje lepiej niż z cynamonem :))

      Usuń
  2. Zgadzam się-to połączenie smaków jest wyjątkowe przesmaczne... Na pewno spróbuję! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kruche czekoladowe ciacho!
    apetycznie wygląda i kawałkiem bym nie pogardziła ;p i ta pianka *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda to ciasto. Ach, z wiśniami bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie słodko -kwaśne połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo, to coś na kształt mojego ukochanego pleśniaka - pyycha :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam pleśniaka! <3
      Buziaki! :*

      Usuń
  7. Mmmm... Wiśnie+porzeczki+czekolada= jestem w niebie! <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...