Są takie połączenia, które zawsze smakują dobrze. Banan z kokosem, truskawki z kiwi, jabłko z cynamonem, gruszka z gałką, wiśnia z czekoladą. Opcjonalnie - z kakao. Ten właśnie smak chciałam zamknąć w bohaterze dzisiejszego wpisu: kruchy, kakaowy, wytrawny wręcz spód - praktycznie bez cukru, w niektórych fragmentach mokry od owoców, prawie zakalcowaty. Kwaśno-cierpkie nadzienie z wiśni i czerwonych porzeczek, posłodzone konfiturą z róży (ta znowu jest zbyt słodka i nijak nie da się jej zjeść), przykryte puszystą pianką z białek i chrupiącym ciastem, posypane warstwą pudru. Spróbujcie, a nie pożałujecie ;-)
Składniki
- 3 szklanki mąki minus 2-3 łyżki
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- szczypta soli
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, Podzielić na 2 części. Jedną
wylepić dno formy (25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki można
wysmarować masłem). Formę z ciastem wstawić do lodówki. Drugą część
zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika * . W tym czasie zrobić
nadzienie.
Nadzienie
- 250 g wiśni, wydrylowanych
- 250 g czerwonych porzeczek
- szklanka konfitury różanej (twardej)
Wszystkie składniki wymieszać.
- 4-5 białek (miałam jedno dodatkowe)
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować, aż się rozpuści.
Na schłodzone ciasto, posypane bułką tartą wyłożyć ostudzone owoce, następnie ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Piec w 170 st. C przez 45-50 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
* można podzielić na mniejsze kawałki, wtedy zamarznie szybciej
źródło: analogicznie do tego ciasta - klik
Gdybym tylko miała konfiturę i porzeczki... :( "Zakalcowate" to takie słowo klucz, przy którym włącza mi się odruch Pawłowa.
OdpowiedzUsuńBtw- truskawki z kiwi? Gruszka z gałką? Aż tyle mnie w życiu omija?
Tak, tak! Omija Cię! Spróbuj koniecznie, to są przepyszne połączenia! :)))
UsuńDobra, całe szczęście, że już zaraz sezon, będę kombinować :)
UsuńNaprawdę polecam. Gałka muszkatołowa idealnie podkreśla smak gruszki, dla mnie smakuje lepiej niż z cynamonem :))
UsuńZgadzam się-to połączenie smaków jest wyjątkowe przesmaczne... Na pewno spróbuję! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńkruche czekoladowe ciacho!
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda i kawałkiem bym nie pogardziła ;p i ta pianka *-*
Smakowicie wygląda to ciasto. Ach, z wiśniami bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodko -kwaśne połączenia:)
OdpowiedzUsuńOo, to coś na kształt mojego ukochanego pleśniaka - pyycha :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam pleśniaka! <3
UsuńBuziaki! :*
Pysznie wyglada! : )
OdpowiedzUsuńMmmm... Wiśnie+porzeczki+czekolada= jestem w niebie! <3
OdpowiedzUsuń