Przegapiłam w tym roku sezon na rabarbar, ale w ostatnich dniach udało mi się zdobyć jeszcze kilkanaście łodyg, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić - bo nic nie smakuje lepiej niż ciasto z rabarbarem i truskawkami, gdy za oknem śnieg ;-)
Rabarbar można wykorzystać w wielu wypiekach, zrobić z niego kompot, konfiturę, mus... Tym razem postawiłam na klasykę, czyli zwykłe, kruche ciasto, niezbyt słodkie, kwaskowaty rabarbar, słodka beza i kokosowa kruszonka, która dopełnia smak. A tak na marginesie - kokos i rabarbar to bardzo smaczne połączenie...
Przez najbliższy tydzień mnie nie będzie - wyjeżdżam na wycieczkę. Miała być do Francji, ale ją odwołali, jadę więc do Chorwacji. Pojawię się więc najwcześniej w poniedziałek, 17 czerwca. Jeśli będę miała wystarczająco dużo przyzwoitych zdjęć to zrobię fotorelację. Do usłyszenia! :-*
Składniki
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- łyżka śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka łodyg rabarbaru, umytych, obranych i pokrojonych
- bułka tarta
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wylepić dno formy (27x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki można
wysmarować masłem). Posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar. Na wierzchu ułożyć pianę z białek i posypać kruszonką. Piec ok. 50 min. w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Beza
- 4 duże białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
Kruszonka
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 60 g wiórków kokosowych
Masło roztopić, dodać cukier, wymieszać. Dodać mąkę i wiórki, wymieszać, aby powstała kruszonka (ewentualnie gdyby była za sucha - dodać trochę masła lub gdy za mokra - mąki).
źródło: ciasto kruche jak tutaj
idealne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho*-*
OdpowiedzUsuńi ten talerzyk, kubkek, miseczka ! ja ciągle marzę o nich, i myślę ,że zamówię sobie zestaw , są boskie !!
Piękna filiżanka! A ciasto z rabarbarem muszę zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiaaam! :>
OdpowiedzUsuńfaktycznie, rabarbar jeszcze do zdobycia, ale już nie taki czerwony jakbym tego chciała :< pyszne ciasto i śliczna filiżanka :) Udanej wycieczki!
OdpowiedzUsuńgłodna się zrobiłam :) ciacho wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńspełnienie marzeń każdego łasucha :]
OdpowiedzUsuńAż wstyd mi ,że jeszcze nigdy nie piekłam sama ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co w nazwie zawiera słowo "kruszonka" :D
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze jest dużo rabarbaru, więc się nim cieszę :)
OdpowiedzUsuńpysznosci:))))))))))
OdpowiedzUsuńManiu jak mrozisz rabarbar? Ja tylko raz w życiu zamroziłam... po rozmrożeniu zrobiła się breja i tyle... a ja tak lubię :)
OdpowiedzUsuńMyję, obieram, kroję na małe kawałeczki i bardzo dokładnie suszę, przekładam do pojemniczków litrowych po lodach i gotowe. A później często dodaję do ciasta jeszcze taki mrożony - tylko tu warunek, że ciasto musi mieć dużo tłuszczu (masła/margaryny), bo inaczej zakalczyk wychodzi ;-)
UsuńNie ma nic lepszego niż ciasto z rabarbarem (czy owocami) i kruszonką:) pozdrawiam i życzę miłęj wycieczki Jola Szyndlarewicz
OdpowiedzUsuń