sobota, 8 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką



Przegapiłam w tym roku sezon na rabarbar, ale w ostatnich dniach udało mi się zdobyć jeszcze kilkanaście łodyg, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić - bo nic nie smakuje lepiej niż ciasto z rabarbarem i truskawkami, gdy za oknem śnieg ;-)
Rabarbar można wykorzystać w wielu wypiekach, zrobić z niego kompot, konfiturę, mus... Tym razem postawiłam na klasykę, czyli zwykłe, kruche ciasto, niezbyt słodkie, kwaskowaty rabarbar, słodka beza i kokosowa kruszonka, która dopełnia smak. A tak na marginesie - kokos i rabarbar to bardzo smaczne połączenie...
Przez najbliższy tydzień mnie nie będzie - wyjeżdżam na wycieczkę. Miała być do Francji, ale ją odwołali, jadę więc do Chorwacji. Pojawię się więc najwcześniej w poniedziałek, 17 czerwca. Jeśli będę miała wystarczająco dużo przyzwoitych zdjęć to zrobię fotorelację. Do usłyszenia! :-*


Składniki
Ciasto 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżka śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka łodyg rabarbaru, umytych, obranych i pokrojonych
  • bułka tarta
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wylepić dno formy (27x21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki można wysmarować masłem). Posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar. Na wierzchu ułożyć pianę z białek i posypać kruszonką. Piec ok. 50 min. w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.


Beza
  • 4 duże białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.


Kruszonka
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g wiórków kokosowych
Masło roztopić, dodać cukier, wymieszać. Dodać mąkę i wiórki, wymieszać, aby powstała kruszonka (ewentualnie gdyby była za sucha - dodać trochę masła lub gdy za mokra - mąki).



źródło: ciasto kruche jak tutaj

14 komentarzy:

  1. świetne ciacho*-*
    i ten talerzyk, kubkek, miseczka ! ja ciągle marzę o nich, i myślę ,że zamówię sobie zestaw , są boskie !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna filiżanka! A ciasto z rabarbarem muszę zrobić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie, rabarbar jeszcze do zdobycia, ale już nie taki czerwony jakbym tego chciała :< pyszne ciasto i śliczna filiżanka :) Udanej wycieczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. głodna się zrobiłam :) ciacho wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. spełnienie marzeń każdego łasucha :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż wstyd mi ,że jeszcze nigdy nie piekłam sama ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko, co w nazwie zawiera słowo "kruszonka" :D

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie jeszcze jest dużo rabarbaru, więc się nim cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Maniu jak mrozisz rabarbar? Ja tylko raz w życiu zamroziłam... po rozmrożeniu zrobiła się breja i tyle... a ja tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myję, obieram, kroję na małe kawałeczki i bardzo dokładnie suszę, przekładam do pojemniczków litrowych po lodach i gotowe. A później często dodaję do ciasta jeszcze taki mrożony - tylko tu warunek, że ciasto musi mieć dużo tłuszczu (masła/margaryny), bo inaczej zakalczyk wychodzi ;-)

      Usuń
  10. Nie ma nic lepszego niż ciasto z rabarbarem (czy owocami) i kruszonką:) pozdrawiam i życzę miłęj wycieczki Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...