Hm, to było do przewidzenia. W końcu - po długiej, długiej przerwie - skusiłam się na pancakes, które zostały zmiażdżone popularnością naleśników i zdegradowane ;-) I chociaż te cienkie niczym papier placki zawsze będą mi bardziej smakować - warto od czasu do czasu przypomnieć sobie smak tych grubych, pulchnych i puszystych. Z kawałkami ciepłych truskawek w środku, które puszczają sok przy krojeniu, z waniliowym twarożkiem i z kawą. To już koniecznie.
Składniki (2 porcje)
- szklanka mąki pszennej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka waniliowego (ok. 50 ml)
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego (30 ml)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
- chlust waniliowego ekstraktu
- 2 garście truskawek, umytych, obranych i pokrojonych w ćwiartki lub ósemki (jeśli są duże)
Twarożek
- 200 g twarogu półtłustego
- kilka łyżek śmietany (lub jogurtu naturalnego)
- cukier puder do smaku
- ziarenka wydłubane z kawałka wanilii (opcjonalnie)
- miód, syrop klonowy, syrop z agawy do polania
- truskawki do dekoracji
Przepysznie się prezentują! Sama chętnie zjadłabym takie truskawkowe grube placuszki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak delikatnie... Muszą być pyszne, bez dwóch zdań. :)
OdpowiedzUsuńPS: mam słabość do Twojego różowego kompletu!
Ja mam w ogóle słabość do wszystkiego, co pastelowe i ma związek z kuchnią :D
UsuńWyglądają cudownie. :)
OdpowiedzUsuńPiękne grubaski. ^^
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńkocham pankejki :)
OdpowiedzUsuńale puchatki fajne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :))))
OdpowiedzUsuńpewnie ,że pycha *-* nie dość ,że z truskawkami to jeszcze plus pyszny twarożek - idealnie !
OdpowiedzUsuńJakie cuda! :) Uwielbiam placuszki z truskawkami <3
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam bardzo podobne, przepyszne są;)
OdpowiedzUsuńTo najbardziej skomplikowany przepis na pancakes jaki widziałam :D No ale chyba ciężka praca popłaca bo wyglądają niesamowicie smakowicie !
OdpowiedzUsuńBombowe :)
OdpowiedzUsuń