Miło jest wracać do domu :-) Lubię wyjeżdżać, bo doceniam wtedy to, co mam na co dzień i czego w gruncie rzeczy nie zauważam. Witam się z Wami przepisem na bardzo łatwy, letni deser. I choć pogoda może nie jest już taka, jakiej byśmy sobie życzyli - przecież nic nie stoi na przeszkodzie, bo galaretkowe desery zawsze cieszą się popularnością.
PS W kolejnym poście migawki z Chorwacji.
PS W kolejnym poście migawki z Chorwacji.
Składniki
- opakowanie galaretki czerwonej
- opakowanie galaretki pomarańczowej
- opakowanie galaretki zielonej lub żółtej
- kilka garstek malin
- 5-6 moreli
- kilka garstek zielonego winogrono lub banany
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku każdą, zaczynając od czerwonej. Miskę przesmarować bezwonnym olejem. Owoce umyć, większe pokroić. Na dno miski wlać trochę galaretki czerwonej (uprzednio miskę przesmarować bezwonnym olejem), wsypać maliny i zalać resztą tężejącej galaretki. Odstawić do całkowitego stężenia. Po kolei robić to samo z pozostałymi galaretkami. Wstawić miskę do lodówki i odczekać, aż stężeje całkowicie. Przy wyciąganiu: wstawić miskę do ciepłej wody i chwilę potrzymać - galaretka łatwiej odklei się od naczynia. Przełożyć na talerz, udekorować, podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie: lody i świeże owoce, bakalie, orzechy, advocat.
mmmk pełna owoców ;d przepyszna
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na desery z galaretkami .
Wow... Prześliczny deser !! :)
OdpowiedzUsuńprosty deser a tak efektownie wygląda i pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńfajnie, że jesteś! czekam na relację ;*
Super pomysł, bardzo efektowny deser!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie! taka tęczowa i owocowa :3
OdpowiedzUsuńwow, robi wrażenie.
OdpowiedzUsuńrewelacja!
Dobrze, że jesteś. <3
OdpowiedzUsuńPs. Teeeleefooon. <3
Kejt
Fajnie, że wróciłaś:) To w zasadzie taki caloroczny deser, bo zawsze znajdą się jakies owoce i galaretki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniała babka i tak cudownie pełna owoców! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Proszę mi powiedzieć jaką formę najlepiej użyć do takiego deseru? I Silikonową, szklaną, metalową? Chciałabym zrobić taką babkę ale obawiam się o to że ciężko mi będzie ją później wyjąć.
OdpowiedzUsuńProszę o garść wskazówek :-)
Pozdrawiam!
Dzień dobry! :)
UsuńDo tego deseru użyłam zwykłej, szklanej miski, posmarowanej od wewnątrz bezwonnym olejem, alby łatwiej było wyciągnąć deser. Można też włożyć gotowy deser (jeszcze w misce) na chwilę do ciepłej wody (oczywiście od zewnątrz, uważający by nie nalać wody na galaretkę). Wystarczy chwila, a po odwróceniu miski do góry dnem galaretka sama wypadnie :)
W foremkach silikonowych również całkiem nieźle robi się takie desery.
Pozdrawiam serdecznie!