piątek, 18 października 2013

Ciasteczka z dynią i kwaśną śmietaną



W sam raz na jesienne smutki i słodkie zachciewajki. Małe, zgrabne talarki, pachnące masłem i śmietaną, z chrupiącymi pestkami dyni. Po co zapychać się kupnymi ciasteczkami, paluszkami czy czipsami, skoro niewielkim nakładem pracy można stworzyć własne, domowe ciasteczka. O wiele zdrowsze, smaczniejsze i dokładnie wiemy, jakiej jakości składniki się w nich znajdują. Polecam :-)


Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 100 g śmietany 18%
  • 150 g masła
  • 70 g nasion dyni
  • cukier kryształ, ok. 80 g
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, cukier z wanilią, śmietanę i masło. Dokładnie wyrobić ciasto. Następnie wgnieść w nie nasiona dyni. Podzielić na pół, z każdej połowy utoczyć rulon, obsypać cukrem, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, z wałków kroić plastry, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać jeszcze cukrem z wierzchu i piec każdą partię 15 min.



źródło: 'Świąteczne ciasteczka' Dr. Oetkera

3 komentarze:

  1. z przyjemnością schrupałabym takie ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowe ciasteczka :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...