wtorek, 26 listopada 2013

Orzechowe paski


Sezon orzechowy = czas jesienno-zimowy. I w sumie - bardzo dobrze, na wszystko jest czas. Mimo że lubię lato (ba, uwielbiam! Upały też mi nie przeszkadzają...), to uważam, że nie docenialibyśmy tej pięknej pory roku, gdybyśmy 'trochę' nie pomarzli w zimie. W każdym razie, żeby mieć co zagryzać przy nauce (-.-') i stale dostarczać odpowiednią ilość glukozy do mózgu - proponuję zrobić takie ciasteczka. Słodkie, chrupiące i orzechowe - bo przecież orzechy tak pomagają w koncentracji i w przyswajaniu wiedzy, że ciasteczka odmówić nie można... ;-)
PS Przepraszam za beznadziejne zdjęcia, teraz niestety będzie ich więcej:-(



Składniki
Ciasto
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub cynamon
  • żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżki zimnej wody

Pasta orzechowa
  • 200 g konfitury morelowej (użyłam truskawkowej)
  • 30 ml kremówki w temp. pokojowej
  • 10 g cukru z wanilią
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich

Posypka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier, sól, aromat, Ucierać, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać żółtko i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy razem z orzechami i wodą. Ciasto rozprowadzić w blaszce o wym. 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 min. w 200 st. C. W tym czasie konfiturę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać orzechy, śmietanę i cukier, wymieszać. Posmarować ciasto w blaszce. Cukier wymieszać z wiórkami, posypać wierzch. Piec kolejne 10-15 min. Jeszcze ciepłe pokroić na paseczki.


źródło: zmodyfikowany i wzbogacony przepis z książki 'Świąteczne ciasteczka'

11 komentarzy:

  1. ale bym zjadla teraz takie paski.mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne !
    Oj pochrupałabym taki paluszki :)
    Ja jedynie co lubię w okresie jesienno-zimowym to właśnie sezon na różne orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na takie paseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia nie są beznadziejne, ale fakt, że w ciemnościach kiepsko się fotografuje. Ja to juz się tego boję, bo robiłam pierwsze zdjęcia ze statywem i aż boję się je przeglądać. :(
    A paseczki orzechowe na bank pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja za to kocham zimę i nie przepadam za latem ;) Za to też lubię orzechowe wypieki i ciastka. Orzechowa krajanka = smak Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis już spisałam, bardzo mi się podoba;):) Niebawem upiekę te ciasteczka;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam orzechy, wiec muszą smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...