Stałam się ogromną fanką deserów z mleka w proszku. Mają specyficzny posmak, lekko kwaśny, ale dobrze posłodzone przypominają w smaku trochę białą czekoladę (oczywiście te bez dodatków kakao), do której ostatnio wyjątkowo mnie ciągnie. Dziś propozycja na stosunkowo lekki krem, bez dodatku masła czy kremówki, jedynie na bazie mleka zwykłego oraz w proszku. Oba jednak powinny być nieodtłuszczone, bowiem obawiam się, że wtedy krem smakowałby jak woda z kakao (ale nie miałam odwagi próbować...). Polecam, bardzo fajny dodatek do ciepłych, miseczkowych śniadań czy placuszków, naleśników... A na chandrę to już w ogóle idealny :-)
Składniki (mały słoiczek)
- 100 g nerkowców, posiekanych i podpieczonych w piekarniku lub na patelni
- 2 czubate łyżki Nutelli
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g mleka (2%)
- 4 czubate łyżki kakao
- 80 g mleka w proszku (pełnego, w pudrze)
W garnuszku umieścić Nutellę, cukier, mleko i kakao. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Dodać mleko w proszku, orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Pasuje do tostów, grzanek, kanapek, wafli ryżowych, owsianek, kaszek, deserów, etc.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńPodzielam Twoją miłość, uwielbiam czekoladowe desery z mleka w proszku, zwłaszcza blok :)
OdpowiedzUsuńJak byłam mała to pamiętam że mleko w proszku mogłam jeść łyżką ;)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na sam widok! super:)
OdpowiedzUsuńfanką takich deserów? to możemy podać sobie rękę :) mogłabym zajadać mleko w proszku w tej postaci na okrągło :) do tego uwielbiam nerkowce ! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jestem na tak :D
OdpowiedzUsuńSkoro tak zachwalasz, to będę musiała skusić się na takie lekkie smarowidło :) Swoją drogą - świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda! Pyszniej niż nutella! :D
OdpowiedzUsuńTo musi być po prostu pyyyszne! :)
OdpowiedzUsuńWitam.Czy krem jest na tyle gesty,ze mozna by nim przelozyc ciasto?
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
Usuńprzepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Krem jest gęsty. Myślę, że można nim przełożyć ciasto, lecz nie jestem pewna, czy będzie się dobrze kroiło.
Pozdrawiam,
Magda