Domowy chleb to jest jednak to. Nawet już mi nie robi różnicy, czy na zakwasie, czy - częściej - na drożdżach. Przynajmniej dobrze wiem, co w nim jest. A prawdę mówiąc zwykle są same zdrowe rzeczy - dużo ziaren, płatków i innych, ulubionych dodatków, które można dowolnie modyfikować i dopasować do własnego gustu. Tym razem mąka orkiszowa i czarnuszka, bo akurat pootwierane pudełka zawadzały ;-)
Składniki
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 l ciepłej wody
- 2 duże garście płatków kukurydzianych
- po garstce: siemienia lnianego, pestek dyni, słonecznika, płatków migdałowych, płatków owsianych, posiekanych orzechów laskowych
- oliwa bądź masło
- płatki owsiane do posypania formy
- jajko
- czarnuszka
Do mąki dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, wrzucić do niego rozkruszone
drożdże, zasypać cukrem i zalać 1/2 szklanki wody. Odstawić na 10-15 min.,
aż drożdże 'ruszą'. Następnie dodać resztę wody, wymieszać wszystko
łyżką. Dodać płatki, siemię, dynię, słonecznik, płatki migdałowe,
owsiane i orzechy. Wymieszać ponownie. Przełożyć do natłuszczonej, dużej
miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (zajmuje to ok. 30 min). Podłużną formę nasmarować oliwą lub masłem,
wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki,
przykryć, odstawić na 10-15 min. do napuszenia. Jajko roztrzepać.
Posmarować wierzch chleba, posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym
do 210 st. C przez godzinę.
źródło: trochę zmieniony ten przepis - klik
źródło: trochę zmieniony ten przepis - klik
świetny:)
OdpowiedzUsuńJestem chętna na kromeczkę:)
OdpowiedzUsuń