czwartek, 17 kwietnia 2014

Wafle z twarożkowym kremem



Jakiś czas temu zaczęłyśmy się z Mamą bacznie przyglądać etykietkom na produktach spożywczych i szczerze mówiąc - nieco się przeraziłyśmy. Każdy jogurt ze sklepowej półki miał w sobie mleko w proszku, albo co gorsza - żelatynę, skrobię modyfikowaną, stabilizatory... Nie wspominając o owocowych wsadach w smakowych jogurtach i innej chemii w całej reszcie produktów. A już rajem dla e-przyjaciół są batony, sklepowe ciastka czy inne żelki. Nie mamy zamiaru się truć i dokarmiać komórek rakowych świństwem, jaki pakują producenci w swoje 'wysokiej jakości' wyroby, dlatego nawet wafelki zaczęłam robić sama. Nie jest to skomplikowana sztuka, a efekt naprawdę zadowalający. Spróbujcie :-)





Składniki
  • 4 wafle, okrągłe
  • 300 g twarożku śmietankowego, w temp. pokojowej
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 40 g cukru waniliowego
  • 150 ml pełnotłustego mleka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałowych
  • ekstrakt migdałowy (kilka kropli)
Oba cukry wsypać do garnka z grubym dnem i ustawić na ogniu, aż się skarmelizuje. Mieszać tylko w ostateczności, gdy w jakimś miejscu zacznie się za bardzo przypalać. Wlać mleko (uwaga, syczy!) i wciąż gotować na małym ogniu, aż całość się rozpuści. Dosypać wiórki, chwilę jeszcze podgotować i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie zmiksować z serkiem i dodać płatki migdałowe oraz ekstrakt. Przekładać wafle w kolejności (od dołu):
wafel
połowa kremu
wafel
dżem jagodowy
wafel
reszta kremu
wafel.
Pokroić na kawałki. I gotowe :-)
Przechowywać w lodówce.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe wafle, w ogóle moją ulubioną słodką przekąską jest wafel posmarowany serkiem i domowym dżemem albo masłem orzechowym z bananem :) I po co tu ta cała chemia, o której piszesz, jak tak szybko można mieć coś tak pysznego :)
    Właśnie wstałam z pomysłem na zrobienie kokosowych wafelków, czytasz w moich myślach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowite, porywam jednego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha pomysł na szybki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym takich zjadła :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś smaka :) na pewno zrobię na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...