czwartek, 15 maja 2014

Sernik bananowy bez cukru



Zastanawiałam się długo, czy to w ogóle możliwe, żeby posłodzić sernik samymi... bananami. I tak, to możliwe! Pod warunkiem, że są przeprzeprzejrzałe, czarne niczym węgiel i wyglądające, jakby za 3 minuty miały zgnić. Da się takimi owocami posłodzić kilogram sera. Większy problem to doprowadzenie 5 bananów do stanu krytycznego i nie oberwanie od rodziców za kamuflowanie ich przez 2 tygodnie w szafce ;-) (dla własnego dobra można też od razu kupić przecenione, przejrzałe banany).
Sernik jest bardzo delikatny, puszysty niczym piórko, bananowy w smaku. Na pewno nieprzesłodzony, raczej dobrze wyważony. Trochę czernieje (ze względu na owoce), ale uwierzcie - długo nie postoi. Polecam!



Składniki
  • 1 kg sera na serniki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • ziarenka z laski wanilii
  • 5 przejrzałych bananów, rozgniecionych
  • 2 jajka
  • 4 białka
  • 80 ml śmietanki kremówki
Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Boki tortownicy wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz szczelnie opakować tortownicę folią aluminiową. Ser zmiksować z budyniem i mąką. Dodać banany, wanilię i zmiksować. Jajka i białka wlać do miseczki i dodawać stopniowo do masy serowej, cały czas miksując. Na koniec dodać kremówkę i ostatni raz zmiksować. Przelać masę do tortownicy i wstawić do większego naczynia, które zmieści się w piekarniku. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zagotować wodę w czajniku.
Do naczynia, w którym stoi tortownica wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Piec 20 min. Następnie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec kolejne 90 min. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku na 15 min. Następnie otworzyć drzwiczki i pozostawić na kolejne 15 min. Potem wyciągnąć i całkowicie ostudzić. Włożyć na noc do lodówki. Pokroić i podawać, dowolnie dekorując.



źródło: klik

7 komentarzy:

  1. bananowy? taki koniecznie zrobię! a słodyczy bananom nie brak, dojrzałe najlepsze! do każdego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny musi być ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tym posłodzeniem sernika jedynie bananami. :)
    Pyszny serniczek Ci wyszedł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię bananowe serniki, ten prezentuje się dodatkowo bardzo elegancko!

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie by nie było problemu z tymi bananami zawsze mi kilka się zrobi czarnych jak murzyn, a podobno takie są najlepsze i takie banany powinno się jeść,:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A u nas właśnie banany często kończą jako takie czarnuszki, więc przepis sobie zapisuję. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda cudnie...prosto i elegancko...a w smaku na pewno pyszny...muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...