czwartek, 28 sierpnia 2014

Krem waniliowy z owocami leśnymi




Na drugą połowę ostatniego tygodnia wakacji proponuję puszysty krem z aromatem wanilii. Bez jajek, bez zagęszczaczy, bez żelatyny. Dość ciężki, ale stanowił raczej dodatek do owoców niż główny składnik deseru, który był, de facto, ulepszoną wersją bitej śmietany ;)



Składniki (6 porcji)
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • dowolne owoce, u mnie borówki i maliny
  • listki mięty do przybrania
Macarpone utrzeć z cukrem i wanilią. Kremówkę ubić (nie musi być na sztywno, wystarczy by zgęstniała i była puszysta). Wymieszać delikatnie z utartym mascarpone. W pucharkach układać owoce i dekorować kremem oraz listkami mięty. Przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.



3 komentarze:

  1. Cudowny deser! ; )
    Idealnie się prezentuje z tymi owocami! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, prosty, ale jakże wspaniały deser

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...