wtorek, 23 września 2014

Kakaowe kruche ciasto z pianką i owocami leśnymi



Delikatne, puszyste i lekkie jak chmurka ciasto w wersji alternatywnej dla tej (klik). Lekko słodkie, mocno kakaowe, z sezonowymi owocami i malinową, budyniową pianką. Jeśli wcześniej próbowaliście wersji 'białej' (a jestem pewna, że tak, bo to ciasto robiło swego czasu furorę), polecam spróbować także tej.


Składniki  
Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • pół szklanki kakao
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżka drobnego cukru z wanilią
  • 5 żółtek
  • łyżeczka ekstrakt z wanilii
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Pianka
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 opakowania budyniu malinowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.


Dodatkowo
  • 500 g mieszanki owoców: malin, borówek, porzeczek czerwonych (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190 st. C przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Hej, hej koleżanko, jak tu zostaję! Nie chce jesieni, chce to Twoje letnie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, Twoja wersja wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...