wtorek, 14 października 2014

Ciasto na oleju ze śliwkami


Nigdy nie znudzą mi się ciasta z owocami, a szczególnie ze śliwkami i czerwonymi porzeczkami. I o ile te drugie to krótka, pierwsza część wakacji, o tyle czas śliwkowych wypieków jest nieco dłuższy. A żeby jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce, zapraszam do zapoznania się z kilkoma propozycjami - klik (u mnie królują ostatnio knedle).



Składniki
  • 4 jajka
  • szklanka oleju
  • szklanka cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić miskerem. Dodać cukier, cukier z wanilią, ubijać, powoli wlewać olej, cały czas ubijając. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Wylać do formy o wym. 37x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki miejscami po pestkach do góry. Piec w 180 st. C przez ok. 45-50 min.


źródło: 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie ciacha. Mogę kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ciacho wygląda smakowicie :)
    A knedli to bym sobie zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepszy przepis na ciasto ze śliwkami!!! pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...