Zwykły, owsiany chlebek z lekkim posmakiem masła i miodu. Prosty, na drożdżach, dość zbity, sycący. Sprawdził się w tostach francuskich i zapiekankach. Polecam :)
Składniki
- opakowanie suszonych drożdży
- 235 ml ciepłego mleka
- 80 ml ciepłej wody
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 180 g płatków owsianych, zmielonych na pył
- 250 g mąki chlebowej
- mleko/jajko do posmarowania i płatki owsiane do posypania
Wymieszać zmielone płatki, mąkę, sól i drożdże. Dodać mleko, wodę, miód, masło, zagnieść ciasto (ok. 7-10 min.), aż będzie elastyczne i miękkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Odgazować ciasto, przełożyć do silikonowej keksówki. Posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami owsianymi. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Studzić na kratce. Smacznego :)
źródło: klik
Idealny do twarożku z miodem :)
OdpowiedzUsuńCudowny chleb, i ten miodowy aromat ;)
OdpowiedzUsuńpychotka :D
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo - uwielbiam. Piękny i zapewne niesamowicie smaczny :)
OdpowiedzUsuńcudowny wypiek:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń