piątek, 31 października 2014

Heloween'owe śniadanie part 2



Tak jak w tamtym roku (klik) postanowiłyśmy 31 października zjeść wspólne, wirtualne śniadanie, którego motywem przewodnim jest dynia :) Niestety nie udało nam się zebrać tak dużego grona chętnych jak ostatnio, ale i tak miło, że wciąż jest kilka osób chętnych do zabawy :)
U mnie były dziś na śniadanie placuszki dyniowe. Wczoraj wieczorem wróciłam do domu, czekała na mnie dynia zakupiona przez Mamę, zrobiłam szybko puree i dziś przygotowałam nam śniadanie. Placki wyszły zadziwiająco smaczne, no i mają taki piękny kolor <3
Zapraszam do dziewczyn na ich śniadanie! DariaKeralaOlala i Martyna


Składniki
Delikatne dyniowe placki
  • 2 jajka
  • 375 ml maślanki
  • 1 puszka (400g) przecieru z dyni
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli kuchennej
  • łyżeczka oleju

Orzechy w syropie
  • 175 g orzechów pekan
  • 2 łyżki syropu klonowego i trochę więcej do polania placuszków
Zmieszać jajka z maślanką za pomocą trzepaczki, aż się spienią, dodać przecier z dyni i ponownie wymieszać. Kolejno dodawać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól i mieszać aż ciasto będzie gładkie. Patelnię rozgrzać i wlać olej. Usunąć nadmiar papierowym ręcznikiem, nie parząc sobie przy tym palców, żeby patelnia była tylko lekko natłuszczona. Wylewać małe ilości ciasta na patelnię, delikatnie formując placki o średnicy. Gdy na plackach pojawią się pęcherzyki, odwracać je na drugą stronę. Smażyć jeszcze 1 1/2 −2 minuty, przełożyć na talerz i trzymać w cieple, przykryte folią.
Uprażyć orzechy na dużej, rozgrzanej, suchej patelni. Gdy będą gorące i zaczną orzechowo pachnieć, wlać syrop klonowy i wymieszać. Podać z plackami.



źródło: Nigella

4 komentarze:

  1. bardzo przyjemny dyniowy poranek, tym bardziej, gdy spędzony w gronie bliskich :) placuszki wyszły fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...