środa, 29 października 2014

Muffiny pajęczyny




Jeszcze jedne muffinki (więcej już nie będzie! ;)) na Halloween. Tym razem w wersji czekoladowej - same babeczki są na tyle pyszne, że spokojnie można 'na co dzień' zrezygnować z lukru (którego nie lubię na tego typu słodkościach), natomiast tutaj taka ozdoba jest konieczna i kolorystycznie genialnie wpisują się w niejedno przebranie (patrz wyżej) :D



Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady (ulubionej), posiekanej na kawałki
  • szklanka mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko

Dodatkowo (opcjonalnie, jeśli babeczki mają być na Haloween)
  • cukier puder, woda i zielony barwnik na lukier
  • czekolada rozpuszczona z odrobiną masła lub gotowa polewa czekoladowa

Składniki sypkie wymieszać w jednej misce. Jajko rozkłócić, dodać olej i mleko, wymieszać. Dolać so składników suchych. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20 min. Wystudzić i udekorować.



źródło: klik

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...