sobota, 25 października 2014

Śniadanie na sobotę #11



Mój ulubiony sposób utylizacji lekko obeschniętego chleba to wszelkie puddingi. Wystarczy chwila przygotowań i śniadanie już 'siedzi' w piekarniku. Żadnego męczenia się nad patelnią, możemy przez 20 min. zająć się swoimi sprawami, a później już tylko delektować śniadaniem.



Korzenny pudding chlebowy z sosem śliwkowym

Składniki (1 porcja)
Pudding
  • 2 dość grube kromki chleba
  • jajko
  • łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
  • 60 ml mleka
  • łyżeczka przyprawy do piernika
Chleb połamać na kawałki, włożyć do ceramicznego naczynka do zapiekania wysmarowanego masłem. Jajko rozkłócić, dodać cukier, mleko, przyprawę. Wymieszać dokładnie, zalać chleb i odstawić, aż wchłonie masę jajeczną (można to zrobić wieczorem i wstawić naczynko do lodówki, pod przykryciem). Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Sos śliwkowy

  • 2 śliwki
  • 2 łyżeczki cukru z cynamonem
  • łyżeczka masła
  • łyżka wody

Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnuszka. Podlać wodą, zagotować. Dodać masło i cukier, trzymać na ogniu aż owoce się trochę rozgotują i zmiękną. Podać z puddingiem.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...