czwartek, 23 października 2014

Boston (s)cream pie



Niesamowicie pyszne ciasto, idealne na obecną porę roku. Nie ma się co łudzić, w lecie mocno czekoladowe ciasta, z kremem, polewą, nie smakują tak dobrze jak teraz, gdy za oknem szaro i deszczowo. Tym razem ozdobiłam je nieco, aby pasowało na Halloween, z czego rzecz jasna spokojnie można zrezygnować.


Składniki
Ciasto (x2,  bo potrzebujemy 2 blaty)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 4 duże jajka
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki
Czekoladę roztopić z masłem, jajka ubić z cukrem. Lekko ostudzoną czekoladę wymieszać z jajkami, przesiać mąkę i wymieszać. Wlać do kwadratowej formy o boku 20 cm i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Tak samo upiec drugie ciasto.


Krem
  • 250 g tłustego serka śmietankowego
  • 100 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • ziarenka z laski wanilii
Serek ubić z masłem, cukrem i ziarenkami z wanilii.


Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 40 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka brandy
Wszystko rozpuścić w garnuszku, tylko do połączenia składników.


Na 1 ostudzony blat wyłożyć masę twarożkową, przykryć drugim blatem i polać polewą. Pokroić na kawałki, przechowywać w lodówce.



źródło: inspiracja na nazwę - klik; ciasto delikatnie przerobione stąd - klik

2 komentarze:

  1. Fajne zdjęcia, a ciacho bardzo smakowicie wygląda :). Aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...