Niesamowicie pyszne ciasto, idealne na obecną porę roku. Nie ma się co łudzić, w lecie mocno czekoladowe ciasta, z kremem, polewą, nie smakują tak dobrze jak teraz, gdy za oknem szaro i deszczowo. Tym razem ozdobiłam je nieco, aby pasowało na Halloween, z czego rzecz jasna spokojnie można zrezygnować.
Składniki
Ciasto (x2, bo potrzebujemy 2 blaty)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 4 duże jajka
- 70 g cukru
- 50 g mąki
Czekoladę roztopić z masłem, jajka ubić z cukrem. Lekko ostudzoną czekoladę wymieszać z jajkami, przesiać mąkę i wymieszać. Wlać do kwadratowej formy o boku 20 cm i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem. Tak samo upiec drugie ciasto.
Krem
- 250 g tłustego serka śmietankowego
- 100 g masła
- 75 g cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii
Serek ubić z masłem, cukrem i ziarenkami z wanilii.
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 40 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka brandy
Wszystko rozpuścić w garnuszku, tylko do połączenia składników.
Na 1 ostudzony blat wyłożyć masę twarożkową, przykryć drugim blatem i polać polewą. Pokroić na kawałki, przechowywać w lodówce.
Fajne zdjęcia, a ciacho bardzo smakowicie wygląda :). Aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńpycha *.*
OdpowiedzUsuń