sobota, 6 grudnia 2014

Śniadanie na sobotę #17



Witam Was ciepło w Mikołajkowy poranek :) Właśnie rozeszłyśmy się ze współlokatorką do swoich pokoi, bo 3 godziny spędziłyśmy w kuchni na rozmowach przy śniadaniu, kawie, słodyczach, czekoladzie i prezentach. Mam nadzieję, że równie miło spędzacie dzisiejszy dzień!
Parę dni temu zachciało mi się makiełek (klik), więc szybko, w studenckich warunkach przygotowałam miskę tego przysmaku (cała porcja tylko dla mnie <3). Nie mam co prawda maszynki, ale blender też daje radę. A na śniadanie zrobiłam po raz kolejny jednoporcjową muffinę, ale muszę koniecznie zastosować patent nadziewania masą makową babeczek w niedalekiej przyszłości :)


Waniliowa babeczka z nadzieniem makowym

Składniki (1 porcja)
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • łyżka oleju
  • jajko
  • 4-5 łyżek mleka
  • 1-2 łyżki masy makowej (dałam dużo, bo bardzo lubię)
  • opcjonalnie płatki migdałów do posypania z wierzchu
Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem. Jajko roztrzepać, dodać olej i mleko. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Przyłożyć połowę masy do kokilki, ułożyć w środku masę makową, wyłożyć resztę ciasta. Można posypać z wierzchu migdałami. Piec w 180 st. C przez ok. 25 min. Najlepsza na ciepło!



6 komentarzy:

  1. świetny pomysł, to musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już prawie świątecznie, uwielbiam mak! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale obficie nadziana masą! Cudowny ten jedno-porcjowy wypiek! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...