Nie wiem, jak Wy, ale ja zawsze bardzo lubiłam zbliżający się okres - tego oczekiwania, przygotowań, myślenia nad menu, prezentami, chodzenia po galeriach handlowych i spacerowania po oświetlonych lampkami choinkowymi ulicach. Oraz oczywiście wyposażania się w różne gadżety! W tym wypadku wykorzystałam prezent od mojej Kuzynki, uroczy zestaw do cupcake'ów z reniferkami. Uwielbiam je! <3
Składniki
Babeczki
- 250 g margaryny o temp. pokojowej
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka mlecznej czekolady, posiekana na kawałki
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, wymieszać. Do masy dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny (wyłożonej papierowymi papilotkami). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 min.
Krem
- 250 g miękkiego masła
- 450 g kremowego serka o temp. pokojowej
- 170 g cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z kokosa, ewentualnie: z migdałów lub ziarenka z 1 laski wanilii
- dodatkowo do ozdoby wiórki kokosowe
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać twarożek po łyżce i dobrze ucierać. Dodać ekstrakt, zmiksować, schłodzić. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorować zimne babeczki. Posypać wiórkami kokosowymi, przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce.
pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPiękne! Na pewno też smaczne, ale już swoim wyglądem powalają na kolana :)
OdpowiedzUsuńAle piękne papilotki. :) Całość prezentuje się imponująco. :)
OdpowiedzUsuńjakie cudne:) wmurowało mnie:D
OdpowiedzUsuń