Bardzo popularne zestawienie: cytryna + beza. Ekstremalna słodycz puchatej czapeczki przełamana jest lekko kwaskowatym, orzeźwiającym ciastem. Babeczki szybko się przygotowuje, nawet początkujący spokojnie sobie z nimi poradzi, a efekt jest całkiem przyjemny dla oka (i podniebienia!). Polecam :)
Składniki
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 10 g cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kefiru
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajka, po jednym i żółtko, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Wlać sok z cytryny, dodać skórkę i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Piec 15 min. w 180 st. C. Po tym czasie nałożyć na babeczki przygotowaną bezę i wstawić do piekarnika na kolejne 10 min. Wystudzić. Smacznego :)
Beza
- 2 białka
- szczypta soli
- 8 łyżek cukru pudru
Białka ubić z solą na sztywno. Dodać cukier i zmiksować, aż masa będzie gładka i lśniąca.
Cudowne, słodkie maleństwa! Chrupiąca beza i mięciutka babeczka, super :)
OdpowiedzUsuńŚwietna ta bezowa czapeczka na tych babeczkach :)
OdpowiedzUsuńale mają cudowne czapeczki te babeczki:D
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie zapach unoszący się w Twojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńUroczo się prezentują! :)
OdpowiedzUsuń