wtorek, 6 stycznia 2015

Piernikowe tosty francuskie



Znalazłam jeszcze jeden zaległy przepis, który powinien wylądować tutaj w grudniu :) Tosty francuskie to moje ulubione zimowe śniadanie, zajadam się przeróżnymi wersjami smakowymi. Dziś przedstawiam Wam wersję piernikową, podaną z twarożkiem, pomarańczą i płatkami czekolady - pycha!



Składniki (1 porcja)
  • 2 kromki chleba lub chałki, najlepiej obeschnięte
  • jajko
  • 3-4 łyżki mleka
  • łyżka śmietany kremówki
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • płaska łyżeczka przypraw korzennych
  • masło do smażenia
  • twarożek, pomarańcza, płatki czekolady do podania

Jajko roztrzepać z mlekiem, śmietaną, cukrem, przyprawami. Chleb/chałkę obtoczyć z obu stron w masie jajecznej, aż całą 'wciągną'. Smażyć z obu stron na rumiano na maśle. Podać z twarożkiem, pomarańczą i czekoladą.


3 komentarze:

  1. Ale wspaniałości na tym talerzu! Coś pysznego...

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, wyglądają tak przepysznie ze nie mogę się już doczekać soboty - będę miała wtedy trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania i z pewnością je zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam tostów francuskich! Ta propozycja jest obłędna ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...