poniedziałek, 16 lutego 2015

Batoniki flapjack



Taką miałam ochotę na te batoniki i zagapiłam się, za długo piekłam i trochę zbyt je spaliłam :( No ale nic, i tak były dobre. W oryginalnym przepisie bez żadnych dodatków, ja do swoich dosypałam płatków migdałowych, choć np. wiórki kokosowe to też dobry pomysł. Mocno w nich czuć aromat masła i miodu, jednego z moich ulubionych połączeń. Polecam!

Składniki
  • 175 g płynnego miodu
  • łyżka melasy (można pominąć)
  • 150 g masła
  • 175 g płatków owsianych górskich
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 garście płatków migdałowych
Masło rozpuścić z miodem i melasą (nie gotować!). Dodać płatki owsiane, migdałowe i ekstrakt, wymieszać. Przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 180 st. C przez 25-30 min., aż się zezłoci. Odstawić do wystudzenia, a jeszcze ciepłą pokroić na porcje. Smacznego!


źródło: 'S. Dahl na każdą porę'

5 komentarzy:

  1. Świetne batoniki! Czasami widuję takie na sklepowych półkach, ale lepiej zrobić samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło robi się ze śmietany, a śmietanę z mleka. Proszę, nie oznaczaj przepisów z masłem jako "bezmleczne".

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...