czwartek, 12 lutego 2015

Muffinki gruszkowe z imbirem



Raczej śniadaniowe, niż na deser. Dość ciężkie, bardzo sycące, jak na słodkie wypieki - zdrowe, bo z mąki orkiszowej i słodzone miodem. Z mnóstwem rodzynek, płatków owsianych i z przyprawami. Doskonałe podgrzane w mikrofalówce, z kubkiem gorącego kakao. Polecam bardzo! :)


Składniki (12 muffinek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • 145 g (1 i 1/4 szklanki) mąki orkiszowej
  • 150 g (1 i 1/2 szklanki) płatków owsianych
  • 225 g (1 szklanka) puree gruszkowego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 125 ml (1/2 szklanki) jogurtu naturalnego
  • 240 g (3/4 szklanki) miodu
  • 1 twarda gruszka obrana, pozbawiona gniazd, pokrojona w kosteczkę
  • 110 g (3/4 szklanki) rodzynek
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (170 st. C z termoobiegiem). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub posmarować olejem, aby ciasto nie przywierało. W dużej misce wymieszać: proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową. Dodać mąkę i płatki owsiane, wymieszać. Następnie dodać płynne składniki, pokrojoną gruszkę i rodzynki. Wymieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Nałożyć ciasto do foremek. Na każdej muffince można ułożyć po plasterku gruszki. Piec w piekarniku przez około 25 minut, do momentu aż muffinki zbrązowieją z wierzchu.



źródło: S. Dahl na każdą porę

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...