piątek, 13 lutego 2015

Paluszki czekoladowe z bakaliami i białą czekoladą



Jedne z najbardziej urodziwych ciasteczek, jakie miałam okazję przygotowywać :) Wyglądają zachwycająco i bardzo pasują mi na baby shower, przyjęcie dla dziewczynki albo na Walentynki. W smaku również bardzo dobre, kruche, czekoladowe, z kawałkami żurawiny i orzechów.




Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 10 g cukru z wanilią
  • jajko
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałowych
  • polewa czekoladowa lub tabliczka białej czekolady
Czekoladę gorzką połamać, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i jajko włożyć do miski. Dodać ostudzoną czekoladę i zagnieść ciasto. Dodać posiekaną żurawinę i orzechy oraz migdały, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować słupki (ok 5 x 2 x 20 cm), zawinąć w folię i na co najmniej 30 min. włożyć do zamrażalki. Kroić słupki na paluszki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 min. w 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić, udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i kolorowymi cukierkami.



źródło: 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...