wtorek, 9 sierpnia 2016

Babeczki mleczne z kremem i karmelizowanymi płatkami



Bardzo smaczne, pachnące, waniliowe, miękkie babeczki z nutą mleczną, która nadaje pyszny aromat i smak. Każda babeczka przykryta jest lekko słodkim kremem z mascarpone i chrupiącymi, 'karmelizowanymi' płatkami kukurydzianymi.


Składniki (12 babeczek)
Babeczki (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
  • 100 g masła, miękkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki kefiru
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Dodać jajka, cały czas miksować. Dodać kefir, mąkę wymieszaną z proszkiem i solą oraz mleko w proszku, miksować. Ciasto rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min.

Krem
  • 100 g śmietany 36%
  • 100 g mascarpone
  • łyżka cukru pudru
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder, zmiksować dokładnie.


Karmelizowane płatki
  • 70 g płatków kukurydzianych
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 45 g stopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać.

Wystudzone babeczki smarować kremem, posypywać przygotowanymi płatkami. Przechowywać w lodówce.



źródło: płatki podpatrzone tutaj - klik

7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo delikatnie i obłędnie słodko, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają z tą posypką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jak fajnie widzieć Mańkę na blogu :) Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko dobrze, a babeczki wyglądają ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się cieszę, że wróciłam :) pozdrawiam :*

      Usuń
  4. Intrygujące smaki :) Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam zatem na wpis na blogu! :) pozdrawiam Cię ciepło :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...