Bardzo smaczne, pachnące, waniliowe, miękkie babeczki z nutą mleczną, która nadaje pyszny aromat i smak. Każda babeczka przykryta jest lekko słodkim kremem z mascarpone i chrupiącymi, 'karmelizowanymi' płatkami kukurydzianymi.
Składniki (12 babeczek)
Babeczki (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
- 100 g masła, miękkiego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 jajka
- 2/3 szklanki kefiru
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka w proszku
- szczypta soli
Krem
- 100 g śmietany 36%
- 100 g mascarpone
- łyżka cukru pudru
Karmelizowane płatki
- 70 g płatków kukurydzianych
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 45 g stopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać.
Wystudzone babeczki smarować kremem, posypywać przygotowanymi płatkami. Przechowywać w lodówce.
źródło: płatki podpatrzone tutaj - klik
Wystudzone babeczki smarować kremem, posypywać przygotowanymi płatkami. Przechowywać w lodówce.
źródło: płatki podpatrzone tutaj - klik
Wyglądają bardzo delikatnie i obłędnie słodko, pycha :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają z tą posypką :)
OdpowiedzUsuńO, jak fajnie widzieć Mańkę na blogu :) Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko dobrze, a babeczki wyglądają ekstra!
OdpowiedzUsuńTeż się cieszę, że wróciłam :) pozdrawiam :*
UsuńCiekawy ten wierzch :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące smaki :) Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńczekam zatem na wpis na blogu! :) pozdrawiam Cię ciepło :)
Usuń