Delikatne, słodko-słone babeczki ze sporym dodatkiem pachnącej wanilii, chrupiących orzeszków, masła orzechowego i białej czekolady. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, gdy nadzienie jest płynne. Zdecydowanie dla wielbicieli peanut butter :)
Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru z wanilią (lub zwykłego cukru + ziarenka z laski wanilii)
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka białej czekolady
- garść orzeszków ziemnych, niesolonych
- masło orzechowe do nadziania
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem, zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta razem z orzeszkami, wymieszać łyżką. Papilotki wypełniać do 1/2 ciastem, kłaść po łyżeczce masła orzechowego do środka. Przykrywać resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 min.
Kusisz :)
OdpowiedzUsuń