Wilgotne, kakaowe muffiny na pierwsze dni jesieni :) W środku mają kawałki gruszki, na wierzchu - słodką, maślaną kruszonkę. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, pieczenie 20 min., a smakują super i ładnie wyglądają. Polecam!
Składniki (9 babeczek)
- duże jajko
- 1/3 szklanki oleju
- szklanka kefiru
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
- 2 gruszki (niezbyt soczyste)
Gruszki umyć, obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać w jednej misce. Dodać olej i kefir, wymieszać. W drugiej misce wymieszać cukier, mąkę, proszek, kakao i sól. Mokre składniki dodać do suchych i szybko, niedokładnie wymieszać. Dodać gruszki i jeszcze raz szybko wymieszać. Nakładać do foremki wyłożonej papilotkami do muffinek i posypywać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min.
Kruszonka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 80 g mąki pszennej
Rozetrzeć palcami wszystkie składniki, aż do powstania kruszonki.
Pycha zjadłabym!
OdpowiedzUsuńSą prześliczne :)
OdpowiedzUsuń