Kolejny pomysł na ciasteczka - tym razem orkiszowe z dodatkiem suszonej żurawiny i gorzkiej czekolady. Mąkę możemy dodać dowolną, dodatki pozmieniać wedle własnych upodobań, niemniej jednak szczerze namawiam do podanej niżej propozycji :)
Składniki
- 200 g masła
- 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 170 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 60 g cukru
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 30 g mleka
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 200 g poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
- 100 g poszatkowanej suszonej żurawiny
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać razem oba rodzaje mąki, sodę i sól. W drugiej misce jajko, żółtko, mleko i aromat rozmieszać widelcem. Do ostygniętego masła dodać oba cukry i ucierać mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty. Do masła, ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajeczną masę, ucierać przez około 30 sekund, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać mąkę, krótko wymieszać mikserem. Dodać czekoladę i żurawinę, odstawić mikser i wymieszać rękoma. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Zachować między ciasteczkami odstępy. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut.
źródło: klik
Często piekę ciasteczka z żurwiną, ale dodaję do nich białej czekolady... Będę musiała spróbować z ciemną :)
OdpowiedzUsuń