czwartek, 15 września 2016

Razowe orkiszowe ciastka z suszoną żurawiną i czekoladą




Kolejny pomysł na ciasteczka - tym razem orkiszowe z dodatkiem suszonej żurawiny i gorzkiej czekolady. Mąkę możemy dodać dowolną, dodatki pozmieniać wedle własnych upodobań, niemniej jednak szczerze namawiam do podanej niżej propozycji :)

Składniki
  • 200 g masła
  • 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 170 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 60 g cukru
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 30 g mleka
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 200 g poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
  • 100 g poszatkowanej suszonej żurawiny
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać razem oba rodzaje mąki, sodę i sól. W drugiej misce jajko, żółtko, mleko i aromat rozmieszać widelcem. Do ostygniętego masła dodać oba cukry i ucierać mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty. Do masła, ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajeczną masę, ucierać przez około 30 sekund, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać mąkę, krótko wymieszać mikserem. Dodać czekoladę i żurawinę, odstawić mikser i wymieszać rękoma. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Zachować między ciasteczkami odstępy. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut.



źródło: klik

1 komentarz:

  1. Często piekę ciasteczka z żurwiną, ale dodaję do nich białej czekolady... Będę musiała spróbować z ciemną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...