Sezonowe ciasteczka na szybko, gdy nagle najdzie ochota na słodkie. Wystarczy mieć pod ręką kawałek dyni i ciasto francuskie, by już za kilkanaście minut cieszyć się smakiem pysznych, chrupiących, świeżych ciasteczek z jesiennym akcentem.
Składniki (ok. 8-10 ciastek)
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 250 g dyni hokkaido
- roztrzepane jajko
- gruby cukier do posypania
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i cynamonem. Dodać dynię i podsmażyć, aż zmięknie. Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką dynie (górne można dodatkowo ozdobić, wycinając ozdobne wzorki - jak na zdjęciu), nakładać nadzienie i przykrywać górnym ciasteczkiem. Smarować roztrzepanym jajkiem wierzch ciastek, posypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. do zrumienienia.
ale fajne !
OdpowiedzUsuńKształty prezentują się świetnie, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne! :)
OdpowiedzUsuń