Znów męczę masłem orzechowym! Bardzo nam przypadło do gustu tego typu nadzienie w babeczkach, więc mam duże zamówienia na przeróżne wersje cupcakes, pod warunkiem obecności tego elementu ;) Tym razem do ciasta dodałam chrupiące, prażone orzeszki ziemne dla podkreślenia smaku. Pycha!
Składniki (ok. 15 babeczek)
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 10 g cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kefiru
- 200 g prażonych orzeszków ziemnych w miodzie
- masło orzechowe (po łyżeczce do każdej babeczki)
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać jajka, po jednym i żółtko, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Dodać orzeszki i wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do połowy wysokości, ułożyć po łyżeczce masła orzechowego i przykryć jeszcze niewielką ilością ciasta. Piec 20-25 min. w 180 st. C. Wystudzić. Smacznego :)
Mają cudny kolor :) Jestem pewna, że były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają perfekcyjnie, a z takimi składnikami muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mój smak! :>
OdpowiedzUsuń