Super szybko znikające, najlepsze ciasto marchewkowe! Robię je od zeszłego roku, kiedy siostra mojego chłopaka zrobiła podobne i postanowiłam odtworzyć jej przepis. Zjadamy je w ciągu jednego popołudnia, a bywało tak, że nawet nie doczekało się wystygnięcia: robiłam je wieczorem, ciepłe przekładałam serkiem i oblewałam czekoladą i zjadaliśmy takie rozpływające się. Polecam!
Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka oleju
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 3/4 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki startej na małych oczkach tarki marchewki
- 100 g płatków migdałowych
- 350 g gęstego waniliowego serka do przełożenia
- 2 tabliczki białej czekolady
Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie. Dodać ziarenka z wanilii, mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem oraz marchewkę. Zmiksować szybko mikserem. Dosypać płatki i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do keksówki o wym. 9x23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 min., aż do suchego patyczka *. Wystudzić na kratce. Następnie przekroić na pół wzdłuż, przełożyć serkiem. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać z wierzchu ciasto, odczekać aż czekolada zastygnie, kroić na kawałki i podawać. Smacznego!
Uwielbiam ciasto marchewkowe!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com
Cudowne, muszę zrobić. Mam kilka przepisów fajnych na marchewkowe, ale lubię testować nowe :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńsuper, z serkiem najlepsze :)
OdpowiedzUsuń