Ostatnie owocowe podrygi, kolejne wypieki będę już pewnie przygotowywać z mrożonych jeżyn, malin, porzeczek, jagód... A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :)
Składniki
Spód
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- duże jajko
Spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy i wyłożyć ciastem dno oraz boki (na wysokość ok. 4 cm). Schłodzić w lodówce przez 20 min., w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3-krotnie
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Jajka ubić z cukrem mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać masło, twaróg, ziarenka i mąkę, zmiksować dokładnie. Wylać na przygotowany spód. Piec w temp. 180 st. C przez 30 min. Schłodzić w lodówce.
Frużelina
- 400 g świeżych jeżyn
- 100 g cukru
- 1/3 szklanki zimnej wody
- łyżka mąki ziemniaczanej *
Jeżyny wsypać do garnuszka, zasypać cukrem i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż jeżyny puszczą sok i lekko się rozgotują. Zwiększyć gaz i zagotować. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i wlać na gotujący się sok, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze chwilę, mieszając. Wystudzić. Polać sernik i podawać.
* jeśli chcecie uzyskać gęstą frużelinę, jak na zdjęciach - dodajcie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Prezentuje się pięknie :) Cudna patera i talerzyki! ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zapisuje i z pewnością zrobię! U mnie dziś wygrał spód czekoladowy, ale sernik podobnie aksamitny jak Twój :)
OdpowiedzUsuńBajka :) Nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuń