Bardzo dobre ciasto, intensywnie pomarańczowe, słodkie, wyjątkowe w konsystencji. Dla przełamania smaku dorzuciłam odrobinę jeżyn do ciasta, co było strzałem w dziesiątkę. Spodziewałam się, że wygra inne ciasto, które robiłam tego samego wieczoru, ale to dostało więcej pozytywnych recenzji :) Polecam!
Składniki
Ciasto
- 150 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 1 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i starta skórka z 1 średniej wielkości pomarańczy (ok. 100 ml soku)
- 150 g jeżyn
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sok i skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dorzucić jeżyny i wymieszać. Przełożyć ciasto do foremki kwadratowej o boku 20 cm i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 min.
Lukier pomarańczowy
- szklanka cukru pudru
- kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
Do cukru dodać sok, najpierw 3-4 łyżki, potem w razie potrzeby dolewać więcej, aż lukier będzie miał konsystencję średnio gęstej pasty, dającej się rozsmarować. Po upieczeniu i wystudzeniu polać ciasto lukrem.
ciekawe czy w tym roku uda mi się jeszcze znaleźć w lesie jeżyny... takie ciasto to pyszny pomysł na ich wykorzystanie
OdpowiedzUsuńjeszcze je widziałam :) i maliny również. pozdrawiam serdecznie!
UsuńU nas już nie ma jeżyn, niestety... A zjadłabym sobie takiego ciasta... :)
OdpowiedzUsuń