wtorek, 11 października 2016

Razowe placuszki



Dziś na śniadanie 100% pełnoziarniste placuszki, z niewielkim dodatkiem cukru, olejem kokosowym i orzechowym posmakiem, który zawdzięczają właśnie razowej mące. Grube, sycące, idealne na jesienne śniadanie.

Składniki (2-3 porcje)
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • jajko
  • 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
  • szklanka mleka
Mąkę, proszek, sól, cukier wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać mleko i olej kokosowy. Wlać do miski z suchymi składnikami, szybko wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie masło orzechowe, dżem z wiśni i twarożek).


4 komentarze:

  1. Na śniadanie zamiast chleba idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie byłoby tak samo... tylko bez masła orzechowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłoby być idealnie, jakbyś mogli czymś innym zastąpić mleko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...