Miałam ochotę na cynamonki lub inne słodkie drożdżówki z korzennym akcentem, ale niewielka ilość czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia.
Składniki
Ciasto
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 235 ml ciepłego mleka
- 80 ml ciepłej wody
- 2 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- 60 g masła, stopionego
- 450 g mąki pszennej
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
Drożdże wsypać do miski, zalać mlekiem oraz wodą, następnie odstawić je na 5-10 min. w ciepłe misce. Dodać cukier, sól, stopione masło i mąkę. Zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać orzechy. Przykryć miskę suchą, czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 h, aż ciasto podwoi swą objętość. W tym czasie przygotować nadzienie,
Nadzienie
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko, roztrzepane
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto odgazować. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na wymiar ok. 23 x 40 cm. Posmarować ciasto nadzieniem i zwinąć w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Przełożyć do przygotowanej foremki (użyłam jednorazowej aluminiowej formy, można użyć też blaszki o wym. 23 x 13 cm). Przykryć czystą ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 40-60 min. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 min. Wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce. Smacznego!
źródło: klik
piękne jesienne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńchlebek wygląda pysznie
Piękny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Mmm, idealny na początek grudnia :)
OdpowiedzUsuń