piątek, 16 grudnia 2016

Babeczki choinki




Świąteczne cupcakes są po protu urocze. Ostatnio pokazywałam Wam babeczki-czapeczki Mikołaja (klik), dziś przedstawiam wersję choinkową, ale to nie ostatni pomysł w tym roku. Baza to czekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi perełkami wyglądają bardzo odświętnie. Polecam!


Składniki
Babeczki
  • 125 g miękkiego masła
  • 190 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • żółtko
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 200 g tłustego mleka
  • 115 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem i sokiem z pomarańczy. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Dodać czekoladę i skórkę, wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 20 min. Wystudzić i udekorować kremem.

Krem
  • 250 g śmietanki 36%
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku)
  • 250 g mascarpone
  • wiórki kokosowe
  • zielony barwnik spożywczy
  • perełki lub inne dekoracyjne posypki świąteczne
Śmietankę ubić do gęstości z cukrem waniliowym i pudrem. Dodać serek mascarpone, wszystko ubić na sztywno. Najpierw białym kremem posmarować wierzch każdej babeczki (tworząc płaską warstwę) przy użyciu łyżki i obsypać wiórkami kokosowymi. Następnie do reszty kremu dodać zielony barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką. Dekorować babeczki (jak na zdjęciu), posypywać perełkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...