czwartek, 15 grudnia 2016

Krem sernikowy z frużeliną żurawinową


Indywidualne, puszyste waniliowe serniczki w pucharkach na spodzie z kruchych, korzennych ciasteczek i z frużeliną z żurawin, którą równie dobrze można zastąpić np. czerwoną porzeczką. Pyszne, lekkie jak chmurka! Polecam :)


Składniki (3 porcje jak na zdjęciu)
  • szklanka surowej żurawiny
  • pół szklanki cukru
  • 6 ciasteczek speculoos
  • 300 g tłustego, białego twarożku
  • jajko, sparzone
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru z wanilią
Żurawinę wrzucić do garnuszka, podlać odrobiną wody. Dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż żurawina zmięknie, a całość zgęstnieje. Ciasteczka pokruszyć i wsypać na dno pucharków. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko utrzeć z cukrem z wanilią, dodać serek, zmiksować i delikatnie dodać białko, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasteczka. Polać sosem żurawinowym i podawać.


5 komentarzy:

  1. Lubię takie wyporcjowane desery,ten jest w dodatku bardzo świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę się poczęstować...? Wygląda zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...