Pyszne, delikatnie waniliowe muffinki, nadziane domową masą makową, polane lukrem i udekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową. Smakują jak prawdziwy, rasowy makowiec! W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je dwukrotnie, za każdym razem zjedzone były do końca. Polecam!
Składniki
Babeczki
- 125 g miękkiego masła
- 130 g drobnego cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 duże jajka
- żółtko
- 415 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 315 g tłustego mleka
- masa makowa - po 1 łyżeczce do każdej babeczki
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Przełożyć do foremek lub papilotek do połowy wysokości, nałożyć po 1 łyżeczce masy makowej na każdą babeczkę i nałożyć ciasto do 4/5 wysokości. Piec 20 min. Wystudzić i polukrować.
Lukier
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- kandyzowana skórka z pomarańczy
Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, tak aby nie było grudek. Gdyby lukier był zbyt gęsty - dodać więcej wody. Polać wystudzone babeczki, posypać z wierzchu skórka z pomarańczu. Gotowe :)
Ależ one urocze! :)
OdpowiedzUsuń