wtorek, 20 grudnia 2016

Piernikowy budyń jaglany



Aby jeszcze bardziej wprawić się w świąteczną atmosferę na grudniowe śniadanie proponuję zdrowy budyń na bazie kaszy jaglanej. Słodzony miodem, pachnący korzeniami, z czekoladą i odrobiną słodkich pierniczków (te dwa ostatnie składniki oczywiście możecie pominąć, ja za całkowicie dietetycznymi potrawami nie przepadam).

Składniki (2 porcje)
  • 2 szklanki (500 ml) dowolnego mleka (roślinnego, w wersji niewegańskiej zwierzęcego)
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3 kostki czekolady
  • 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej zastąpić syropem daktylowym, z agawy, etc.)
  • 2-3 pokruszone pierniczki
  • owoce do podania
Kaszę wrzucić na sitko i przepłukać gorącą wodą (z kranu), aż woda wylewająca się z sitka będzie klarowna. Przełożyć do garnuszka, dodać mleko, wymieszać łyżką, gotować pod przykryciem przez 7-10 min., aż kasza stanie się miękka i wchłonie cały płyn. Zdjąć z gazu, dorzucić przyprawę i czekoladę, odstawić na chwilę, by się rozpuściła. Następnie dokładnie wymieszać. Całość zmiksować blenderem. Odstawić na chwilę, by lekko przestygło, dodać miód i pokruszone pierniczki, wymieszać dokładnie. Przełożyć do miseczek przepłukanych zimną wodą, udekorować dowolnymi owocami i podawać.


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...