czwartek, 8 grudnia 2016

Giant ginger cookies


Gigantyczne, piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka kakao, słodkawe, pachnące piernikiem i rzeczywiście całkiem spore - jedno ciastko zaspokaja na jakiś czas chęć na słodycze. Poza tym są idealne na drobny świąteczny upominek DIY lub dodatek do większego prezentu.



Składniki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 170 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego, ciemnego cukru
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 6 łyżek melasy (można zastąpić miodem)
  • 1 duże jajko
  • opcjonalnie: cukier do obtoczenia ciasteczek
Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Duże blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, proszek, sól i przyprawę wymieszać w misce. Masło utrzeć z ciemnym i białym cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać melasę oraz jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki, całość bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 20 min. (ma się dokładnie schłodzić, nie zamarzać). Z ciasta formować kulki śr. 4-5 cm. Obtaczać w cukrze, układać na blaszce i piec przez 12-15 min.


źródło: klik

4 komentarze:

  1. Chętnie bym je zjadła. Najlepiej teraz. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują! a przepis taki prosty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały pachnieć oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...