Gigantyczne, piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka kakao, słodkawe, pachnące piernikiem i rzeczywiście całkiem spore - jedno ciastko zaspokaja na jakiś czas chęć na słodycze. Poza tym są idealne na drobny świąteczny upominek DIY lub dodatek do większego prezentu.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 170 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego, ciemnego cukru
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 6 łyżek melasy (można zastąpić miodem)
- 1 duże jajko
- opcjonalnie: cukier do obtoczenia ciasteczek
Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Duże blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, proszek, sól i przyprawę wymieszać w misce. Masło utrzeć z ciemnym i białym cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodać melasę oraz jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki, całość bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 20 min. (ma się dokładnie schłodzić, nie zamarzać). Z ciasta formować kulki śr. 4-5 cm. Obtaczać w cukrze, układać na blaszce i piec przez 12-15 min.
źródło: klik
Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym je zjadła. Najlepiej teraz. :P
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują! a przepis taki prosty!
OdpowiedzUsuńMusiały pachnieć oszałamiająco :)
OdpowiedzUsuń