niedziela, 8 stycznia 2017

Tort Kinder Bueno



Rewelacyjny torcik, który możemy również przy pewnych modyfikacjach przygotować w formie ciasta. Baza to wilgotne, kakaowe ciasto szybkie do przygotowania, tzw. 'muffinowe', przełożone orzechowo-mlecznym kremem, udekorowane płatkami czekoladowymi, kleksami czekoladowego kremu i rozpuszczoną czekoladą. Całość smakuje wybornie i bardzo dobrze się kroi.

Składniki **
Ciasto **
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
Tortownicę o śr. 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce roztrzepać jajka, dodać olej i mleko oraz cukier. Proszek, kakao i mąkę wymieszać w drugiej misce. Dodać do miski z mokrymi składnikami i szybko, niedokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25-30 min. Ostudzić.

Krem orzechowo-mleczny
  • 100 g orzechów laskowych
  • 125 g śmietanki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 600 g mascarpone
  • 100 g mleka w proszku, pełnego
  • 1 płaska łyżeczka kakao + 1 łyżka
Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić. Śmietankę ubić mikserem, dodać cukier, mascarpone, mleko w proszku, orzechy i 1 łyżeczkę kakao, dokładnie zmiksować na jednolitą, gładką masę. Odłożyć 4 łyżki kremu do dekoracji i dodać do niej kakao.

Dekoracja
  • płatki czekoladowe
  • 15 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
  • 2 batoniki Kinder Bounty do dekoracji
Oba ciasta przekroić wzdłuż - uzyskamy 4 blaty ciasta. Na paterze ułożyć jeden, położyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować, Przykryć kolejnym ciastem, kremem, itd. Udekorować boki i wierzch pozostałym kremem. Dolne boki ciasta obsypać płatkami czekoladowymi. Odłożony krem z dodatkiem kakao przełożyć do szprycy i udekorować wierzch tortu. Dekoracyjnie polać z wierzchu rozpuszczoną czekoladą i ułożyć kawałki batoników. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

* robiłam z połowy porcji w tortownicy o śr. 15 cm
** potrzebujemy dwóch ciast

9 komentarzy:

  1. jakiż on malusi, uroczy :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zasłodzenie gwarantowane :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przeuroczo taki miniaturowy torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcie.Pysznie wygląda) )

    OdpowiedzUsuń
  5. Te rozetki mają tak cudownie głęboki kolor, że nie mogę się na nie napatrzeć :) Obłędnie pyszny musiał być ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko fajne, torcik wygląda naprawdę cudownie i smakowicie, ale jakoś tak naprawdę mocno odrzuca mnie 6 czubatych łyżek cukru w przepisie na ciasto. Nie chciałabym tutaj nikogo krytykować, bo wiadomo, każdy robi co uważa, ale czy to aby trochę nie za dużo? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy kulinarne mają to do siebie, że przy odrobinie zmysłu gastronomicznego łatwo je modyfikować. Dodanie mniejszej ilości cukru do ciasta w mojej opinii nawet i takiej umiejętności nie wymaga. Wyjaśnię teraz pewną kwestię: łyżka cukru to ok. 15 g, więc 6 łyżek cukru to mniej więcej 90 g, czyli prawie pół szklanki cukru. Na całe ciasto wychodzi szklanka cukru. Dla mnie to w sam raz. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...