środa, 4 stycznia 2017

Bounty cupcakes


... czyli czekoladowo-kokosowe babeczki z kremem kokosowym i cukierkiem Bounty (lub pokrojonym batonikiem, wedle uznania). Łatwe i pyszne, szybko się je przygotowuje, najgorsze jest oczekiwanie na ostudzenie babeczek - są na tyle smaczne, że mogą nie doczekać ozdabiania kremem ;))

Składniki (12 babeczek)
Babeczki
  • 70 g miękkiego masła
  • 30 g oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 3 batoniki bounty
Miękkie masło i olej utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajka, po jednym, każde dokładnie miksując z masą. Wymieszać kakao, wiórki, mąkę i proszek. Dodawać w dwóch partiach, na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować. Batoniki pokroić - każdy na 4 części. Do papilotek nakładać ciasto do połowy papilotek, układać po kawałku batonika i przykrywać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min.

Krem
  • 125 g śmietanki 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • cukierki / pokrojone batonik bounty do dekoracji
Śmietankę ubić z cukrem na gęsto, dodać mascarpone oraz wiórki i ubić raz jeszcze. Wystudzone babeczki udekorować kremem i batonikami. Przechowywać w lodówce.


2 komentarze:

  1. Wyglądają fantastycznie! :)
    Świetne babeczki zimowe! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...