sobota, 1 kwietnia 2017

Babeczki z bakaliami i polewą czekoladową



Miniony tydzień był dla mnie bardzo intensywny, jeśli chodzi o uczelnię, a poza tym musiałam zostawić komputer do naprawy... dlatego nie było wpisów na blogu. Nadrabiam więc dzisiaj i przedstawiam zaległe babeczki, Ucierane, o lekko cytrynowym posmaku, z migdałami, rodzynkami i ziarnem kakaowca, czyli stuprocentową czekoladą :) Dodatkowo polane są gęstą, kakaową polewą i posypane tymi samymi dobrociami, które można znaleźć w środku. Miłej soboty!

Składniki
Babeczki
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanych migdałów
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki ziarna kakaowca
Masło utrzeć do białości z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, dokładnie miksując całość. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, sok oraz skórkę z cytryny i zmiksować. Do ciasta dorzucić migdały, rodzynki, kakaowca i wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do papilotek, piec babeczki przez 20 min. w pierniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzić.

Polewa
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • łyżka wody
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z nieprzywierającym dnem, ustawić na kuchence (na małym ogniu) i rozpuścić, mieszając całość od czasu do czasu. Nie gotować! Podgrzać tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Lekko ostudzić i polać babeczki.


Dodatkowo
  • posiekane migdały
  • ziarna kakaowca
  • rodzynki
  • starta skórka z cytryny
Udekorować babeczki. Smacznego! :)


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...